MLG Instruments - Schiedam

 Werking 


Een magnetisch peiltoestel wordt met flenzen of met draadaansluitingen aan de zijkant of bovenkant van een vloeistoftank gemonteerd. Het toestel bestaat uit een verticale meetbuis en aan de voorzijde is over de totale lengte een indicatierail bevestigd. Hierin zitten rood/witte flappers met kleine magneten.

De meetbuis en de indicatierail zijn beiden van niet magnetisch materiaal gemaakt. In de meetbuis bevindt zich een vlotter waar een cilindervormige magneet in zit. 

Magnetische peiltoestellen werken op basis van communicerende vaten. Het niveau in de meetbuis is daarom gelijk aan het niveau in de tank. De op maat gemaakte vlotter drijft op de vloeistof in de meetbuis en de magneet die daarin bevestigd is stoot de magneetjes in de flappers af. Wanneer de vlotter in de meetbuis zich omhoog beweegt zal het magnetisch veld van de vlottermagneet de flappers doen omdraaien en zo de stand van het vloeistofniveau aangeven. 

De rood gekleurde flappers geven aan hoeveel vloeistof er in de tank zit en de wit gekleurde flappers laten zien welke gedeelte van de tank leeg is en uit gas bestaat. 

Magnetische peiltoestellen zijn ook geschikt om de scheidingslijn tussen twee verschillende vloeistoffen (interface) in een vat of tank aan te geven. 

Bovendien zijn ze onderhoudsvrij en ongevoelig voor stof, schokken, trillingen, vochtigheid en hoge temperaturen. Ze worden zelfs gebruikt in een omgeving waar met bijtende, zure stoffen gewerkt wordt. Indien gewenst is het mogelijk om een peiltoestel te leveren met elektronische componenten zoals schakelaars en transmitters.